Изображение

ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ ШУМЕН

Работно време
Понеделник:
08:00 - 17:00
Вторник:
08:00 - 17:00
Сряда:
08:00 - 17:00
Четвъртък:
08:00 - 17:00
Петък:
08:00 - 17:00
Връзка със собственика

Земеделски институт гр. Шумен е създаден с ПМС 270/15.12.2000 г. и включва Институтите по свиневъдство, биволовъдство, захарно цвекло и експерименталната опитна станция в гр. Лозница. С измененията в закона за Селскостопанска Академия през 2008 година производствената база е отделена като Държавно Предприятие “Експериментална база” към Земеделски институт – Шумен.

Научните изследвания имат комплексен характер и обхващат основните структуроопределящи направления в областта на животновъдството и растениевъдството в страната, в условията на конкурентна способност и пазарни взаимоотношения.

Научноизследователската дейност в животновъдството има за цел създаване на нови високопродуктивни породи и линии животни, усъвършенствуване и съхранение на съществуващите на базата на най-новите достижения в областта на генетиката (разкриване генома и повишаване резистентността срещу болести), храненето (във връзка с отделните видове продуктивност, икономия на фуражи и намаляване замърсяването на околната среда), технологията на отглеждане във връзка с опазването на околната среда и производството на безопасни храни (преоценка на основните принципи на промишлената и традиционната технологии).

В демонстративните ферми се отглеждат: биволи, говеда за мляко, овце млечно направление и свине. Стадата са регистрирани в Националния генофонд, като се осъществява методическо ръководство на национално ниво на подотраслите биволовъдство и свиневъдство и на регионално равнище – по говедовъдство и овцевъдство.